inlämningsuppgift 29.1

SWOT-analysen är en metod som används inom företag och organisationer som ett hjälpmedel till att förbereda sig inför möjliga förändringar på marknaden. SWOT är en förkortning av fyra engelska ord: ”Strengths”, ”Weaknesses”, ”Opportunities” och ”Threats” (styrkor, svagheter, möjligheter, hot). I en SWOT-analys listar man upp olika egenskaper och fakta om företaget som sedan klassificeras i  någon av dessa kategorier. (Kotler m.fl. 2004, 58)

Då man listar upp egenskaper till styrkor och svagheter så listar man inte upp allt man är bra eller dålig på, utan man ser endast på kritiska framgångsfaktorer, dvs saker som är väsentliga för framgång och tillväxt, ex. marknadsandel, teknologi, distribution, pris, kvalité, image, osv. Styrkorna och svagheterna skall vara relativa och jämförbara med konkurrerande företag. (Kotler m.fl. 2004, 59)

Möjligheterna och hoten är saker som händer i omvärlden som kan antingen ha en positiv eller negativ effekt på företagets verksamhet. Därför kan en möjlighet bli ett hot ifall det sker en ogynnsam förändring i omvärlden och vice versa. Alla hot och möjligheter är inte nödvändigtvis av samma storlek och kräver därför inte lika åtgärder. Man bör förbereda sig speciellt för de grovaste och mest sannolika hoten och fokusera på de möjligheterna som man anser attraktiva och med låg risk. Några exempel på möjligheter och hot är: politiska förändringar, teknologi förändringar, låg-/högkonjunktur, demografiska förändringar. (Kotler m.fl. 2004, 58)

 

Niklas G. 36833

 

Källa: Kotler, P., Armstrong, G., Wong, V., & Saunders, J.  Principles of Marketing, fourth edition, 2004.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: