Marknadsföringsmodell

En modell över företagets makromiljö

 

Externa krafter påverkar också marknadsföringen, en modell över företagets makromiljö beskriver Mossberg och Sundström (2012, 74) olika faktorer som utifrån påverkar ett företags marknadsföring. Som t.ex. kulturen (Mossberg & Sundström 2012, 75) på ett visst område begränsar företagets marknadsförings möjligheter. Att sälja griskött i ett muslimskt land kan vara väldigt svårt. För att ett företag skall ha en framgångsrik marknadsföring är det viktigt att det finns en förståelse på kulturen och samhället där marknadsföringen sker, vid internationell marknadsföring är det ännu viktigare.

 

En annan sak som marknadsföringen påverkas av är politik och lagstiftning enligt Mossberg och Sundström (2012, 81). För att undvika extra kostnader eller andra problem gäller det för marknadsföringsavdelningen att vara medveten om den varande politiska situationen i området, både med det som skrivits i lagen men också andra politiska osäkerheter är bra att vara medveten om. Som om politiska faktorer är t.ex. användning av barnarbetskraft i ett u-land har ofta negativa effekter på ett företags försäljning. Sedan finns det ännu särskild lagstiftning för reklamer och marknadsföring(Mossberg & Sundström 2012, 82) vilket begränsar också verksamheten.

 

Som tredje externa faktor har Mossberg och Sundström ekonomi (2012, 83). När det är recession på gång har marknadsförarna händerna fulla eftersom konsumtionen minskar och det är marknadsförarnas arbete att få kunderna att fortsätta konsumera lika mycket och helst mera än tidigare.

 

Man kan se ganska mycket av den omgivningen som marknadsföringen sker i på basis av själva marknadsföringen, om marknadsföringen inte passar i sin omgivning är den kortlevad. En ny idé måste kommas snabbt på för att inte kunderna skall få en negativ bild av ett företag pga. dålig marknadsföring, fastän själva produkten eller tjänsten skulle vara bra.

 

Jonna D. 37629

 

Källa: Mossberg, L. och Sundström, M. (2012) Marknadsföringsboken. Lund: Studentlitteratur

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: