Konkurrentanalys: If

Jag har valt att analysera skadeförsäkringsbolaget If i förhållande till LokalTapiola. Som grund för konkurrentanalysen använder jag mig av SWOT-analys (Mossberg & Sundström 2011, 367). LokalTapiola och If erbjuder båda mångsidiga försäkringar, bland annat livförsäkring, reseförsäkring samt hemförsäkring.

LokalTapiola har mångsidighet som en av sina styrkor. De erbjuder både banktjänster och försäkringar, medan If enbart erbjuder försäkringstjänster. Samtidigt kan man dock anse att Ifs smala segmenterade tjänster kan vara en styrka, eftersom de då har mycket speficik kunskap om ämnet.

If har massor av möjligheter att utveckla sig om de väljer att utvidga till andra branscher, såsom exempelvis banktjänster. LokalTapiola har flera utvecklingsmöjligheter i och med deras företagsfusion för par år sedan.

Eftersom LokalTapiola har många likartade konkurrerande företag (Aktia, OP) är dessa deras största hot. Ifs största hot kan anses vara färre potentiella kunder, eftersom många kunder vill ha sina angelägenheter samlade på samma plats, och däför väljer exempelvis LokalTapiola för att få bank- samt försäkringstjänster samlade.

Sammanfattningsvis kan man utgående från SWOT-analysen säga att If och LokalTapiola har många likartade drag, och det kan vara svårt att säga vilket företag som är det starkare.

 

Källa:

Mossberg, L., Sundström, M. (2011). Marknadsföringsboken. Lund: Studentlitteratur

 

Ulrika S.  36724

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: